Marts

I marts går det løs, men hvornår? Det afhænger 100 % af hvor hurtigt eller langsomt foråret kommer. Drejepunktet er vandtemperaturen.  Hvis vandet er for koldt venter fiskene på det dybere vand. Og vil ikke være indenfor kasteafstand fra kysten. Vi skal op over 6 grader, hvilket plejer at kickstarte torskefiskeriet fra kysten.

allanshø
Martsørred fra Kalveboderne. Foto venligst ulånt af www.allansfiskeblog.com

Marts er havørredernes måned og det er nu de er at finde, hvor vandet langsomt lunes. Der kommer meldinger om fantastiske dage i fjordene med masser af hug – desværre dog af mange fisk under målet. Et godt bud i Københavnsområddet kunne være at satse på HØ i de lavvandede områder, som hurtigt lader sig varme et par grader op af solen. Dragørs sydstrand og lagunen ved Amager Strandpark er oplagte spots. Til et sats efter varmesøgende havørreder på jagt efter bytte

I småbåd sker der sager. Torskene er på vej mod det lavere vand. , hvor de omkort tid skal fylde sig med børsteorm og krabber. I Marts rykker fladfiskene retur til de kendte spots. De er noget magre og man skal være opmærksom på fredningen af hunnerne. Marts er supermåned til havørredtrolling. Du finder dem bl.a. på Lous Flak,  skrænterne ved Barsebæk renden og i det sydlige sund.

DSC_0705.jpg-for-web-large
Trolling ved Stengrunden – marts

Oppe mod Hven kan der gøres fantstiske torskefangster. Et år blev der fanget en fin torsk på 21 kilo på en buletur med skipper Hans Hagedrup ved roret.

Ved Helsingør fanges der stadigt godt med både sild og torsk fra turbådene.

Fiskeriet i Slusen kan være vigende. Det kommer an på om der er byttedyr eller ej. I de magre år søger ørrederne mod sundet og kalveboderne for at søge føde. Men i milde år, hvor slusen er fyldt med fx. hundestejler bliver ørrederne hængende og der kan stadigt gøres fine fangster. Se blot de fantastiske fangster på billederne

charlotteshavørred
Martsørred fra Slusen

Børsteormenes sværmen er en forårsbebuder. Nogle år sker det tidligt i marts og andre gange sidst i marts. Til min overraskelse er det ikke temperaturafhængigt i 2014 sværmede børsteormene d. 11 marts hvor vandet stadigt var meget koldt. Året efter var det først i slutningen af marts. Nårr børsteormene sværmer er forårsfiskeriet skudt i gang. Det er svært at fange fiskene med kunstig agn. Men mede med børsteorm er naturligvis en sikker vinder. Jigs i børsteormsfarver (brun/oliven) kan også være giftigt.

Sidst på måneden er krabberne på plads og vandtemperaturen er ofte omkring de 5 grader eller derover. Det betyder jo at torskene er ankommer til kystpladserne, hvor de jager krabber omkring solnedgang. Du vl kunne fange dem fra tippen, Københavns Havn samt Tuborg havn. Min erfaring er at der er størst torsk ved Tuborg havn, så det er klart mit yndlingsspot.

Fiskeriet er allerbedst i “den gyldne time” Dvs. ca. 1 time før og efter solnedgang. Brug tunge blink 20-60 gr. Gerne kobberfarvede eller røde. Sæt en ophængerflue  (gerne DGTF) lidt foran blinket. Blinket skal fiskes langsomt lige over bunden gerne i små nyk. Er der megen grøde så drop ophængeren og skift trekrogen ud med en enkeltkrog. Flere er gået over til jigs som nykkes over bunden. Det smarte vegrøded jiggen er at du kan lade krogspidsen sidde lige under det yderste af jiggen. Dermed kan du fiske inde i tang og grøde hvor torskene jager krabber.

torskivand

Om fiskeri – mest på sundet