Januar

P1060844_2
Kong vinter sætter for alvor ind og kystfiskeriet skiller fårene fra bukkene. Når vandtemperaturen dropper ned på et par grader, så trækker fiskene ud til dybere vand. Så er det tyndt med fisk på det lave vand. Der er dog de ”næsten” hemmelige spots i København (Bl.a. det NØ hjørne af Tippen, pynten på landudvingen, Langelinjekaj og Nordre Toldbod), hvorfra man kan kaste til 8-12 meters dybde. Her vil de flittige (og ikke for kuldeskære) lystfiskere kunne lande torsk i storfiskeklassen.

P1060845_2I København er der enestående mulighed for at fange stortorsk  i 7-10 kg vægtklasse fra kyst. Det lader sig næppe gøre mange andre steder i Danmark. Ingen tvivl om at det er fiskeri for de hårdføre, for en dags kastefiskeri fra molen. I 5 graders frost, med vinden i ansigtet, det er hård kost. Udover udfordringen med at holde varmen og humøret højt er der lidt med grejet man lige skal have tænkt over. For det første skal grejet (navnlig stang og line) kunne presse fisken op fra bunden, før den får lejlighed til at sætte sig. For det andet skal fisken løftes adskillige meter op fra vand til molekant. Dette kræver en (meget) langskaftet gaf, eller et temmelig langt net. Netop manglen på et langskaftet landingsredskab har gennem generationer betydet at kun et fåtal af kæmpetorskene er blevet landet.

Forestil dig at stå i aftenmørket – fudstændig gennemkold og tabe storfisken du har fisket efter i årevis – blot fordi du ikke fik et ordentligt landingsredskab med …

I milde vintre, kan torskene dog stadigt nås fra kystpladserne. Metoden er spin med tunge blink, som fiskes på bunden. En ophængerflue kan fordoble fangsterne. Ofte vælger torsken at hugge på fluen fremfor blinket. En del fiskere sværger til at fiske med belastet jig henover bunden og endelig er der dem der bundmeder, agnet med børsteorm eller sildehapser.

Her et  uddrag fra en medfiskers fangstrapport fra 2012:

"Fiskeriet efter torsk har været fantastisk med mange og store torsk op til 5 kg. Bedste dag for mig var 13 torsk med 10 torsk over 3 kg og de to største på 4,5 og 5.2 kg. Mellem jul og nytår var der en der fik en torsk på 7 kg. Den 30-31 december var jeg ude efter nytårstorsk, men forholdene var svære med lav vand og forkert strøm (nordgående strøm). Det blev kun til 2 torsk i 2 kg klassen og ingen andre fra pladsen fik fisk, selvom 3 af de lokale havde fisket mellem kl. 8-17."
"Skulle ud og fange nogen torsk. Forholdene var perfekte og der var mange på pladsen. Men der var helt dødt og der var ikke nogen der fangede noget. Lige pludselig får jeg et voldsomt tungt hug helt ude i kastet på mit 60 pirk. Yes stor torsk tænker jeg. Men hov torsk springer da ikke!? Nej det var en grov havørred i det pureste sølv. 62 cm og 3 kg. Dagen var reddet"

 

Når kulden sætter ind søger Københavns havørreder mod Slusens ferskere vand, hvor topsæsonen for alvor starter. Tro endelig ikke at det bare er ligetil.  Havørred ved Slusen er et speciale for de udholdne og gevinst i form af en landet ørred er at betragte som flidspræmie. Tekniken kan være spinnefiskeri, flue og mede med levende agn.
Bådfiskerne kan, når vejr og vind spiller med, have kronede dage. Der er sølvfarvede ørred herlige torsk på mellemlavt vand, som gerne lader sig friste af en gang underholdende kastefiskeri og trolling.

torsk8113.jpg-for-web-large
Torsk trollet i starten af januar. Fanget på den legendariske Bomber wobler

De større torsk samler sig nu i buler og eksperterne der ved: hvor man skal lede, hvordan man skal finde, og hvordan man skal stoppe på bulerne kan gøre fantastiske fangster.kent

Fladfiskene har flyttet sig tildet dybe vand. Der er ikke mange af dem på de faste pladser, men det er ikke ualmindeligt at store fede skrubber hugger direkte på pirke og ophængere på det lidt dybere vand.

På turbådene kan fiskeriet være svingende fra nulture til fantastiske fangster af over 50 fisk pr. Mand. Det handler om at være forberedt på lidt af hvert og have grej med til alle forhold. Når vi når til den koldeste tid i vinteren, kan der være vigende fiskeri i det sydlige sund, mens der for det meste er rigtig godt fiskeri oppe mod nord. Helsingør bådene har gyldne dage. De lander masser af torsk og ofte pæne og store fisk. Udover de mange torsk og sild landes der hvert år bemærkelsesværdige fisk i det nordlige sund. De seneste år langer op til 8,5 kg. En ny og næ bittesmå hellleflyndere, tærber (rokke) mm.

peterPå dage med roligt vand og lav strøm vil jeg afgjort forsøge mig med det næsten glemte havmedefiskeri efter torsk. For nogle år siden havde min ven Peter forrygende succes med et simpelt glidetackel agnet med hel sild. Det var noget der virkede! På turen fyldte Peter 2 kurve med torsk op til 8-9 kg. Klart bedst fiskende på hele båden og jeg tror at Peter udfiskede resten af båden.glidetackel

Egentligt underligt at vi ikke bruger den metode oftere til fiskeri efter torsk. Super effektivt og ikke mindst er havmede en rigtig spændende fiskeform. Det skal dog siges at det kræver de helt rigtige forhold. På et senere tidspunkt arrangeredes en specialtur, hvor vi alle medefiskede torsk med hel sild. Der var strømforholdene desværre så kraftige at fiskene ikke kunne følge med og hapse vores sild. Hele båden fangede kun ganske får torsk den dag. Vil du prøve kræfter med dette fiskeri så tag et kig på blogindlæget om havmede.

Om fiskeri – mest på sundet