Fisk med børn

20150322_133145Jeg havde holdt en meget lang pause fra fiskeriet til jeg blev far i 2006. Da min søn Oscar var blevet tre, skulle vi så på fisketur. Det var faktisk denne fisketur der fik mig i gang igen. Vi brugte sommeren 2009 til at fiske småskaller, hornfisk og hvad der nu ellers bed på fra kysten eller i vandhullerne.

Jeg blev “bidt af en gal fisk”, og Oscar var meget med på fisketure. Faktisk har Oscar som 3 årig, fightet og landet skalle, hornfisk, ulk og regnbueørred. Det gav visse erfaringer, som jeg her håber kan give inspiration til gode ture med junior.

kanoskalle.jpg-for-web-xlarge

Børn er ikke særligt tålmodige

Der skal gerne ske noget og helst 01042010352.JPG-for-web-normalhele tiden. Det er simpelthen for kedeligt at vente flere timer på at fange fisk. Derfor er det en rigtig god ide at have adspredelser med. Del madpakken op i en masse små pakker og hav frugt, rosinæsker og den slags med. Når der er en lang stille periode er det så blevet æbletid eller frugtstangtid. Resultatet af første fisketur sætter præg på lysten til at tage med en anden gang. Fangst af fisk og eller hyggestunder med far eller mor er et must. Kombinationen af nultur og en anspændt forælder har ikke en chance mod Lego eller børnetv. Vælg dagen med omhu. Følg med i fangstrapporter og slå til når hornfiskene står i tykke stimer eller tjek en lille sø ud for småskaller inden junior skal med. Medefiskeriet er i mine øjne det mest børnevenlige, fordi man kan slippe grejet og hyggesludre eller guffe madpakke, uden at skulle fiske aktivt hel
e tiden.

En del kystpladser er potentielt farlige for mindre børn

Selv lavt vand og et øjebliks uopmærksomhed kan være en farlig cocktail.

Københavns fiskepladser er ikke børnesikre

  • Strømmen i Slusen kan være meget voldsom.
  • Havnens molekanter er uden ræværk
  • Gelændre på broerne er ikke børnesikre
  • Molernes stensætninger er farlige og børn kan falde ned mellem stenene 

 

slusen2.jpg-for-web-xlarge
Det er ikke for ingenting at Slusen også kaldes “Elven i Sydhavnen”. Udover den til tider kraftige strøm er gelænderet ikke børnesikkert. Bedste sted til børnefiskeri er på den lille ø i midten.

 

Øvrig sikkerhed

Husk at passe på skarpe kroge (inkl. nabofiskerens) og fiskeknive. Vigtigst af alt. Jeg købte en børneredningsvest og den har stort set været brugt på hver eneste tur.

Børn skal have redningsvest på

redningsvest.jpg-for-web-normalDet burde være lovpligtigt!

Børn elsker aktive naturoplevelser

Fangst af fisk er ikke den eneste formel på en succesfuld fisketur. Jeg tror at Oscar synes at noget af det sjoveste var en fiskeløs dag hvor vi fangede krabber. Vi bandt en skalrejer fast til et par meter fiskeline og fiskede dem på indersiden af Dragørmolens stensætning. At fange en krabbe og overvinde sig selv og røre den er en supersjov oplevelse. Selv større børn synes krabbefiskeri er sjovt.

tadpoles

Tit har vi haft et ketjernet med og fanget hesterejer til agn. Det er altid spændene hvad der kommer med op i nettet. Hundestejler, krabber, haletudser eller et par rejer i et syltetøjsglas kan opholde ungerne, mens fiskeriet er sløvt. Sådan et glas med krible krable er også et godt udgangspunkt for børnenes naturforståelse.

20150830_133612

Hold dig ikke tilbage med at aflive og rense fisk mens børnene ser på. Hvis du serverer det på den rigtige måde kan fiskens indvolde være spændene. Fx. kan man sammen undersøge maveindholdet og tjekke hvad fisken har spist. Lad det komme an på et væddemål om der er rejer eller småfisk i fiskens mave.

børsteorm

Det er svært at koncentrere sig om at fiske når man har børn med

medeMan skal hele tiden holde øje med dem og passe på de ikke ryger i vandet. De bliver let utålmodige og sk
al have din opmærksomhed og stimuleres, på den ene eller anden måde. Derfor er medefiskeriet oplagt, for du kan slippe grejet og give junior den fulde opmærksomhed. Hold grejet og fiskeriet simpelt. Prøv at undgå strømvand, som nødvendiggør at du hele tiden skal spole line ind og flytte flådet. Spinnefiskeri er håbløst. Fluefiskeri med helt små børn må være den ultimative formel på fiasko.

 

Børn og kuttertur

Jeg har haft min søn, Oscar, med på sin første kuttertur som 4 årig. Elida bådene har ture, hvor ét barn kan komme gratis med pr. betalende voksen (kun søndage, fra 12-17…gælder dog ikke i juleugen). Super godt gået af Elida, som hermed anbefales på www.fishing.dk.

kuttertur.jpg-for-web-normal
Oscar, 4 år, fanger sin første sild og dermed oppe på 5 arter

Tjek fangstrapporterne. Fx. er september = sildestimer = næsten fangstgaranti. Tjek vejrudsigterne og ring til skipper, som kan have en mening om vejret er roligt nok til at have børn med.

Vær forberedt på at du ikke selv får fisket meget når de helt små er med. De kræver din fulde opmærksomhed og hjælp. En pirk med sildeforfang kan være tung at rulle op fra vandet. Specielt når der er fisk på. Desuden skal du holde barnet fri af kroge fra forfang, samt holde barnets forfang fri af medfiskernes liner. Prøv at undgå at stå ved siden af uerfarne voksne fiskere (krogningfare) og sure gamle mænd. Børn skal ubetinget have redningvest på. De kan lånes på alle turbåde. Skyggen fra en kasket og evt. solbriller vil, til en hvis grad, beskytte ansiget mod kroge.

kbh.jpg-for-web-normal
På vej ud af Købehavns havn mod eventyr

Da min søn blev 5 fik jeg egen båd og han elsker at komme med på tur. Vi sejler ud gennem havneløbet, hvor der er mange spændende ting at se undervejs. Vi har den regel, at det eneste sted det er tilladt at bande er ude på sundet. Så snart vi er fri af havnen bander vi, fisker og spiser kiks. Når det er muligt, prøver jeg at lægger hjemturen så vi rammer kanonsalutten på Holmen, når de tager flaget ned ved solnedgang. Det er et hit hver gang.

20150322_110901

Piger og drenge synes det er lige sjovt at fiske

20150930_204705Det er en tåbelig myte at fiskeri kun er for drenge. I andre lande er det slet ikke så ualmindeligt at piger fisker.

Jeg har mødt meget dygtige kvindelige fiskere. De fleste har startet med at tage med deres far på fisketur som små piger.

Fiskeri er en herlig naturoplevelse for alle børn i alle aldre.

datter_edited-1.jpg-for-web-large
Min datter på sin første fisketur. 11 måneder gammel i klapvogn. Og hendes mor med hornfisk på krogen.
Mille_fight
Her er Mille så. 4 år senere med fisk på sin lyserøde fiskestang

Det kan blive for meget

Jeg begik den fejl, at have min søn for meget med på fisketure. Selv om det i høj grad var på hans præmissser, blev han mættet. Han ville gerne med på tur, men det virkede som om at selve fiskeriet hang ham lidt ud af halsen. Ved putsøen ville han hellere sidde inde i kiosken. Han gad ikke rigtig hive fisk op ad vandet, om vi så lå midt ovenpå en sildestime. Det var sjovere at sidde nede i kabyssen og drikke kakao og snakke med de andre.

sur.jpg-for-web-normal

Fra han var 4½ til 5½, har han derfor holdt en god lang pause. Herefter er det blevet ok og sjovt igen. Jeg har siden lavet den regel at det skal være børnene der foreslår vi tager på fisketur. Det er faktisk sket at de en gang hellere ville fiske end at tage i Tivoli.

20151115_150719(0)
Ægte fiskeglæde
Fiskeri for institutioner

Hvis du har læst denne side fordi du planlægger fiskeri for en institution vil jeg gøre opmærksom på muligheden for at låne gratis fiskesæt i grejbutikken Jan & Bo. Læs mere om denne mulighed på Jan & Bo´s hjemmeside

 

 

 

 

Om fiskeri – mest på sundet